Als je een baan krijgt aangeboden dan is dat ego-strelend. Het kan een ideale opstap zijn naar betere kansen, maar het wachten erop kan ook nogal stressvol zijn.
Misschien ben je aardig zeker van je zaak en was je in de wolken toen je het bedrijf na het sollicitatiegesprek verliet, maar daarna begint het wachten. Uren lijken dagen en de dagen weken als je wacht op een aanbod.
“Gelukkig kun je, als je goed oplet, de puzzel deels al wel leggen”, zegt Lynn Taylor, auteur van het boek Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job.
Michael Kerr, een internationaal spreker en auteur van de The Humor Advantage, is het daarmee eens: “Je kan nooit zeker zijn, en je wilt jezelf ook geen valse hoop geven, maar er zijn tekenen die hinten op goed nieuws.”
1. Je wordt gevraagd voor extra gespreksrondes
Waarschijnlijk ben je een van de finalisten. “Als je wordt gevraagd voor een volgende ronde is dat een teken dat je een serieuze kandidaat bent”, zegt Taylor. “Het bedrijf zoekt waarschijnlijk naar consensus onder de managers.”
2. Ze stellen je persoonlijke vragen over je familie, levensdoelen en hobby's
"Interesse in je privéleven betekent dat ze je serieus als kandidaat overwegen. Het is een blijk van interesse in jou die verder gaat dan je cv", zegt Kerr. Let wel, je hoeft niet alle persoonlijke vragen te beantwoorden. Sommigen zijn zelfs verboden om te stellen.
3. De recruiter knikt en lacht veel tijdens het gesprek
Knikken en lachen is natuurlijk gewoon aardig, maar een warme en vriendelijke houding kan ook een goed voorteken zijn. "Het betekent dat ze zich prettig voelen in jouw bijzijn, en dat ze een plezierige tijd hebben", zegt Taylor.
4. Je gesprek loopt uit
Duurde het gesprek langer dan gepland? Het is een goed teken als de recruiter je vraagt om het gesprek voort te zetten tijdens de lunch of een koffie.
5. Ze beginnen met salarisonderhandelingen
Dit is een indicatie dat je een formeel aanbod kan verwachten. Taylor: "Salaris en arbeidsvoorwaarden worden alleen besproken met serieuze kanshebbers."
6. De werkgever vraagt referenties op of vertelt dat ze een achtergrondcheck doen
"Niet alle recruiters zullen je vertellen dat ze je vorige werkgevers gaan bellen of dat ze je achtergrond gaan checken, maar sommigen wel. En dat is een goed teken. Kerr: "Dit zijn de laatste stappen voorafgaand aan een aanbod."
7. Ze praten in termen van 'je zult' in plaats van 'je zou'
Taylor: "Veranderen ze van een hypothetische naar een bevestigende toon? Zo ja, dan zien ze je al aan het werk in het bedrijf."
8. Ze vragen naar je beschikbaarheid en eventuele startdatum
Als ze je vertellen welke startdatum zij op het oog hebben, dan is dat goed nieuws. Taylor: "De meeste werkgevers zullen dat niet vertellen, tenzij ze echt geïnteresseerd zijn, omdat ze niet willen worden overspoeld met vervolgvragen."
9. Ze introduceren je bij andere managers en collega's en geven je een rondleiding door het bedrijf
Dat is zeker een gunst die ze niet aan iedereen bewijzen, volgens Kerr. "Ze zullen je niet aan anderen voorstellen als ze denken dat je niet geschikt bent. Wellicht hebben ze een paar medewerkers gevraagd of ze positieve ervaringen willen delen. Als een manager je rondleidt, dan staan die in de verkoopmodus. Het is de bedoeling indruk op je te maken."
10. Ze vragen of je andere sollicitaties hebt lopen
"Vraagt de recruiter of je nog andere sollicitaties hebt lopen, dan ben je een serieuze kandidaat. Ze zijn bang je aan een ander kwijt te raken, en doen je dus het liefst zo snel mogelijk een aanbieding", aldus Kerr.
11. Je komt erachter dat je referenties zijn gecheckt
"Als je referenties al zijn gecheckt - dat hoor je bijvoorbeeld van degene die is gebeld - dan ben je heel dichtbij", zegt Taylor.
12. De recruiter vraagt hoe je het best bereikbaar bent
Het kan zijn dat ze je willen bellen, maar het kan ook een formaliteit zijn, dus hecht er niet té veel waarde aan.
13. Je hebt een positief onderbuikgevoel
Heb je er een goed gevoel over? Dat is uiteindelijk ook een belangrijke indicatie.